Revista literaria avant la lettre

Veredicte del 85è Premi de Narrativa Curta Memorial Teresa Altès de Santa Maria de Puig d’en Cuixa

by

A Santa Maria de Puig d’en Cuixa, a les set de la tarda del dia 15 de novembre del 2014, a la sala dedicada a Roderic Altès, empresari armamentístic i prohom de la vila, del Centre Cultural Xinga i Xala, reunit el jurat format per la Josefina Siracusa, farmacèutica i presentadora del programa literari de TV Santa Maria «Llibrets de llom»; Eulogi Vives, perruquer i historiador local; Amanda Casademón, llevadora i artista escultora; Sebastià Mendiola, membre de la brigada de neteja i poeta i que actua, a més, de secretari, fa constar, en la present acta, el veredicte del 85è Premi de Narrativa Curta memorial Teresa Altès de Santa Maria de Puig d’en Cuixa.

Abans de res, el jurat, vol agrair a la família Altès, un any més, la seva desinteressada contribució per fer possible aquest premi i que vol commemorar els fatídics fets del 15 de març del 1903 quan durant la fabricació d’una nova bomba de mà que resultà defectuosa, posà fi a la vida de 45 treballadors d’Indústries Armamentístiques Altès, entre ells, la filla gran de la família Altès, Teresa (Teresita), de 24 anys, truncant una carrera literària incipient i prometedora.

El jurat vol fer constar el gran nivell de totes les obres presentades, 3.789 enguany, alhora que encoratja als qui no han tingut la sort de ser guardonats, a provar sort l’any que ve i a agrair-los la seva participació.

Després d’una llarga deliberació, el jurat decideix escollir cinc finalistes: El jou, pseudònim AlbatrosMemòria de calamar, pseudònim BadabingLa pianista guerxa, pseudònim GrisallaL’amic i el temps, pseudònim Edelweis i Bloomsday, pseudònim Guinnes.

En la següent ronda de votacions, El jou rep un vot; Memòria de calamar cap vot; La pianista guerxa cap vot; L’amic i el temps cap vot; Bloomsday tres vots.

Queda per tan proclamada guanyadora l’obra Bloomsday que una vegada oberta la plica, l’autor resulta ser James Joyce de Constantí (Tarragonès), que fa constar que l’obra es titula originalment Ulisses.

El jurat vol fer constar que enguany, tractant-se dels 85 anys del premi, ha volgut ser més indulgent a l’hora de decidir-se per una obra guanyadora. Així, els 5 fulls demanats com a màxim en els treballs, ha estat només tingut en compte com a punt de partida a l’hora de deliberar valorant aquells escrits que, malgrat ser més extensos i per tant no cenyint-se estrictament a les bases, no podien menystenir-se.

Així l’obra guanyadora, Ulisses, malgrat de tractar-se d’un conte de més de 500 pàgines, el jurat considera que donada l’originalitat del treball, una actualització de l’obra d’Homer del mateix títol i que narra la vida de Leopold Bloom durant un dia a la ciutat irlandesa de Dublín, concretament el 16 de juny del 1904, val la pena de publicar al nostre setmanari La Veu de Santa Maria de Puig d’en Cuixa.

L’autor rebrà 150 euros gràcies a la generositat de la família Altès, 15 exemplars del número corresponent de La Veu de Santa Maria de Puig d’en Cuixa on es publicarà el treball i l’obra escultòrica al·legòrica El sol i la metralla de l’artista local i membre del jurat Amanda Casademón.

El jurat es posa en contacte amb el Sr. Joyce, que es mostra molt content i emocionat per haver aconseguit el premi i manifesta la seva impossibilitat, malgrat que li faria molta il·lusió, de venir-lo a recollir personalment, doncs en aquest moment es troba a Besalú gaudint d’una beca Erasmus.

Santa Maria de Puig d’en Cuixa, 15 de novembre del 2014

Recomendamos