Revista literaria avant la lettre

Vetllada literària

Extracte dels apunts d’una vetllada literària amb Gabriel Ferreter i Jaime Gil de Biedma. Barcelona, 1970. Apunts presos per Consol Adorno, becària i alumna de Ferrater de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Barcelona.

1:05 pm. Gil de Biedma recull Ferrater a la sortida de la Facultat, els acompanyo durant tota la vetllada literària.

1:45 pm. Gabriel Ferrater i Jaime Gil de Biedma entren al Pokin’s i demanen dos menús.

1:58 pm. Són expulsats del Pokin’s per molestar la resta de clients fent rots, pets i per recitar poemes en veu alta.

3:30 pm. Consulten car­te­llera cine­ma­to­grà­fica. Trien El turismo es un gran invento.

3:45 pm. Gabriel Ferrater truca des del telèfon del vestíbul del cinema a la neboda de Gil de Biedma.

4:00 pm. Gil de Biedma surt a comprar crispetes.

4:22 pm. Ferrater i Gil de Biedma abandonen el cinema renegant de la Nouvelle Vague.

4:37 pm. Ferrater torna a trucar a Espe­ran­cita, i comenta a Gil de Biedma que les pijes com la seva neboda el posen a mil.

5:00 pm. Per espai de tres quarts d’hora remenen llibres a la secció de poesia de l’Fnac. Posen els seus a la secció de novetats i desplacen els de Rafael Alberti a la secció de para­psi­co­lo­gia. Un agent de seguretat els crida l’atenció quan ridi­cu­litza­ven als enca­rre­gats de la secció per les seves llacunes sobre els pre­ra­fae­li­tes.

6:15 pm. Salten al metro per anar a Gràcia

6:27 pm. A la plaça del Diamant compren unes llaunes de cervesa a uns pakis­ta­ne­sos i aprofiten a tornar a trucar a l’Esperanza, la neboda de Gil de Biedma, filla de José Luis Aguirre i li proposen que s’uneixi a ells per ser la seva colometa.

6:47, 7:11 i 7:34 ídem.

7:59 pm. Entren en una licoreria i mentre Gil de Biedma distreu a la depen­denta, Ferrater esca­mo­teja una petaca de ginebra dins els pantalons.

8:15 pm. Exaltació de les avant­guar­des. Gil de Biedma dóna un cop de puny a Ferrater després que aquest últim afirmi que «Colita té un polvo».

9:16 pm. Record de la post­gue­rra i l’exili. Mengen amb les mans dos durums asseguts en un banc de la plaça Raspall. Llencen els papers a terra. Gil hi havia gar­go­te­jat alguna cosa, pos­te­rior­ment l’obro buscant un poema i només hi posa «te pillé! eres tonta».

11:22 pm. La lien parda a l’Heliogàbal i rebenten un recital de Félix de Azúa. Li diuen modernet de merda, es tiren rots i molesten a les noies que l’havien anat a escoltar.

01:44 am. Es troben a Raimon, que veient com anaven, els diu que l’endemà ha de baixar a Xàtiva a escampar fems pels camps de tarongers i s’escaqueja d’ells.

02:08 am. Ferrater proposa d’anar a Bocaccio, Gil de Biedma diu que no el deixen entrar des que es va pegar amb Òscar Tusquets per una disputa estètica, Ferrater em diu que ja m’explicarà més tard el que va passar realment.

03:15 am. S’enfronten amb un porter d’una boite que no els deixa entrar, tot i que li reciten de memòria fragments de Proudhon, Bakunin i Cassen.

03:44 am. Gil de Biedma entra en una abúlia pes­si­mista i li demana a Ferrater que el porti a casa seva. Ferrater aprofita per tornar a trucar l’Esperanza Aguirre però ha despenjat el telèfon.

4:10 am. Buscant un bar obert han tornar arros­se­gant els peus fins a les Rambles. A l’alçada de Canaletes Ferrater ha cridat «Oh, le, le, Oh, la, la, ser de Chomsky és, el millor que hi ha». Gil de Biedma aprofita per agafar un taxi i escampar la boira renegant de la gent de poble.

4:53 am. Bar inde­ter­mi­nat del Xino. Ferrater cau del tamboret mentre diu: «No, sapsquè… nena, tu, a veure… Treu-te les ulleres. Si, axeqat, dobe‑t la bolta… Ahhh, bol bé, bine aci i deixe la llibrtea i bine aquí a la falde del papeee».